Publicerad 09.04.2024

Effekter av arbetskonflikterna på försörjningsberedskapen (bedömning 5.4.2024)

FFC har meddelat att de nuvarande arbetskonflikterna kommer att avbrytas 8.4. Det kan ta flera veckor innan läget normaliseras helt och Försörjningsberedskapscentralen följer aktivt upp effekterna. Ett kritiskt moment är när transporterna i hamnarna igen börjar nästa vecka och anhopningar i logistiken kan bidra till att leveranser försenas.

Hittills har effekterna av arbetskonflikterna med hänsyn till försörjningsberedskap riktat sig i synnerhet till bränsleförsörjningen, logistiken och industrin. I bränsleförsörjningen har läget hållits stabilt och inga störningar i försörjningsberedskapen inväntas. Före påsken 26.3 beslöt Industrifacket att avgränsa en viss bränslevolym utanför strejken för att trygga tillgången till bränsle för kritiska transporter. Åtgärden har tryggat den för försörjningsberedskapen väsentliga bränsledistributionen och dessutom säkerställandet av kritiska transporter under arbetskonflikterna.

Försörjningsberedskapscentralen (FBC) har följt upp hur strejken påverkat även bland annat livsmedelsförsörjningen. För närvarande förväntas strejkåtgärder inte ha direkta effekter på tillgången på livsmedel och andra dagligvaror.

När arbetskonflikterna inleddes ökade FBC sin egen beredskap och har följt upp läget på ett effektiviserat sätt. FBC har sammanställt och regelbundet uppdaterat en lägesbild på basis av information från företag som är kritiska med tanke på försörjningsberedskap samt andra instanser.

Ett nära och resultatrikt samarbete

Även om stridsåtgärderna naturligtvis även i övrigt medfört betydande konsekvenser för samhällsekonomin och företagen, har effekterna på försörjningsberedskapen varit relativt små. Åtgärderna för att trygga försörjningsberedskapen och samarbetet med såväl myndigheter, företag som mellan alla parterna har varit viktiga i detta avseende.

När arbetskonflikterna inleddes frisläppte Industrifacket på förslag av FBC flygfotogen för distribution för att användas av flygplatser i Finland så att till exempel kritiska flyg i samband med hälso- och sjukvård har kunnat genomföras. Samtidigt tryggades distributionen av flygfotogen till myndigheter, till exempel läkarhelikoptrar, Försvarsmakten och Gränsbevakningsväsendet. FBC har dessutom säkerställt en tillräcklig tillgång på gasol för aktörer inom livsmedelsförsörjningen och social- och hälsovården som är kritiska med tanke på försörjningsberedskap.

FBC har i sina veckovisa bedömningar informerat om effekterna av arbetskonflikterna på försörjningsberedskapen. Det här är den tills vidare sista bedömningen och FBC:s allmänna lägesbild kommer igen att publiceras måndag 22.4.