Julkaistu 30.04.2024

Kvanttiteknologian tuomiin tietoturvahaasteisiin on syytä varautua nyt

Nopeasti kehittyvä kvanttiteknologia tuo mukanaan tietoturvauhkia, joihin huoltovarmuuskriittisten toimijoiden on syytä ryhtyä varautumaan jo nyt. Huoltovarmuuskeskuksen Digitaalinen turvallisuus 2030 -ohjelmassa on käynnistynyt projekti, jossa edistetään elinkeinoelämän varautumista kvanttiteknologian kehityksen vaikutuksiin.

Kvanttiteknologian avulla voidaan työstää nopeasti valtavia tietomääriä. Kvanttiteknologisten sovellusten avulla voidaan tulevaisuudessa toteuttaa esimerkiksi laskentatehtäviä, jotka ovat vielä tällä hetkellä mahdottomia. Niiden toivotaan tulevaisuudessa tarjoavan ratkaisuja vaikkapa ilmastonmuutokseen ja energiaan liittyviin ongelmiin, kestävään tuotantoon ja kulutukseen tai uusien lääkkeiden suunnitteluun.

Kvanttilaskennan avulla kyetään myös ratkaisemaan ongelmia, joihin nykyiset tietoliikennettä ja tietovarastoja suojaavat salausmenetelmät perustuvat. Kun salausmenetelmät saadaan rikottua, poistuu tietoturva niin tietoliikenteestä kuin tietovarastoistakin. Uhka tulee sekä kvanttitietokoneiden että niissä suoritettavien salauksia purkavien algoritmien kehityksen kautta.

Tätä uhkaa vastaan tulisi huoltovarmuuskriittisten toimijoiden ryhtyä varautumaan jo nyt muun muassa siirtymällä kvanttiturvallisten salausmenetelmien ja algoritmien käyttöön tiedon siirrossa ja tallennuksessa sekä allekirjoituksissa.

Nyt käynnistyneessä projektissa tuotetaan elinkeinoelämän varautumista tukevaa tietoa uhista, joita kvanttitietokoneet aiheuttavat nykyisille salausmenetelmille, allekirjoituksille ja sertifikaateille. Lisäksi parannetaan yritysten tietoisuutta suositeltavista varautumistoimenpiteistä sekä edistetään ymmärrystä kvanttiturvallisten menetelmien käyttöönotosta.

Projektin toteuttaa VTT. Lue VTT:n verkkosivujen blogikirjoitus