Julkaistu 18.10.2021

Energia-alan huoltovarmuustyö uudistuu vastaamaan alan murrokseen

Energiasektorin huoltovarmuustyöstä huolehtivia pooleja organisoidaan uudelleen vastaamaan energiamurroksen alalle tuomia muutoksia. Pitkään toiminut Voimatalouspooli korvautuu Lämpöpoolilla ja Sähköpoolilla, jotka aloittavat toimintansa vuoden 2022 alusta. Samalla resurssit energia-alan huoltovarmuustyöhön lisääntyvät.

Energiamurroksessa luovutaan fossiilisista polttoaineista ja siirrytään kohti vähähiilistä energiantuotantoa. Tämä muokkaa energiatoimialan rakenteita ja liiketoimintaedellytyksiä ja haastaa myös energiahuoltovarmuuden nykyisten keinojen menettäessä vaikuttavuuttaan.

̶  Fossiilisten polttoaineiden varastointi energiahuoltovarmuuden takeena on menettämässä merkitystään, ja jatkossa tarvitaan uudenlaisia keinoja turvata häiriötön energiansaanti. Uudistuksen tavoitteena on saattaa Energiahuoltosektorin poolit vastaamaan paremmin alan huoltovarmuuden kehittämistarpeisiin, kertoo Huoltovarmuuskeskuksen Energiahuolto-osaston johtaja Pia Oesch.

Lämmityssektorilla on edessä isoja muutoksia siirryttäessä pois fossiilisista polttoaineista kohti polttamiseen perustumattomia tuotantovaihtoehtoja. Uusi Lämpöpooli rakentaa kyvykkyyttä varmistaa lämmöntuotannon jatkuvuus. Lämpöpooli jatkaa nyt lakkautettavien Voimatalouspoolin Kaukolämpö- ja Kotimaiset polttoaineet -jaostojen työtä.

Hiilineutraalia yhteiskuntaa rakennetaan pitkälti sähkön varaan. Samalla on varmistettava häiriötön sähkön saatavuus niin teollisuuden, tieto-, henkilö- ja tavaraliikenteen kuin kotitalouksienkin tarpeisiin. Tämä on jatkossa uuden Sähköpoolin keskeinen tehtävä.

Tulevaisuuden energiajärjestelmä edellyttää yhteistyötä

Poolien toimintaa ohjaa Huoltovarmuuskeskus yhdessä Energiahuoltosektorin kanssa. Sektorin puheenjohtajana toimii ylijohtaja Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Poolit toimivat kukin oman alansa edunvalvontajärjestön yhteydessä, tiiviissä yhteistyössä yrityskentän kanssa. Lämpöpoolin ja Sähköpoolin kotipesä on Energiateollisuus ry.

̶  Uudessa ja älykkäässä energiajärjestelmässä eri sektorit ovat tiivisti kytköksissä toisiinsa. Huoltovarmuuden turvaaminen edellyttää entistä tiiviimpää yhteistyötä eri poolien, toimijoiden ja Energiahuoltosektorin välillä. Uudistuksella vastataan näihin tarpeisiin, sanoo Energiateollisuus ry:n johtaja Jari Kostama.

Uudistuksen myötä energiasektorilla on entistä enemmän käsipareja huoltovarmuustoiminnan hoitamiseen. Lämpöpoolille on valittu uusi kokopäivätoiminen poolisihteeri, Hille Hyytiä. Myös Sähköpooliin haetaan kokoaikaista poolisihteeriä. Huoltovarmuuskeskuksen Energia 2030 -ohjelmasta on mahdollisuus rahoittaa energiahuoltovarmuuden uusia ratkaisuja kehittäviä projekteja.

̶  Energia 2030 -ohjelman tehtävänä on etsiä uusia ratkaisuja energiahuoltovarmuuteen vähähiilisessä yhteiskunnassa. Toivomme, että uudistetun poolirakenteen myötä koko energiasektori saadaan entistäkin paremmin mukaan ohjelman toteuttamiseen, sanoo Pia Oesch.

Lämpö- ja Sähköpoolin lisäksi energiasektorin huoltovarmuutta kehitetään jatkossa Polttonestepoolissa (nykyinen Öljypooli), jonka tehtäväkenttään sisällytetään öljytuotteiden lisäksi biopohjaiset polttonesteet. Nykyisestä Öljypoolin Maakaasujaostosta muodostetaan Kaasupooli, jonka tehtäväkenttään kuuluvat laajasti uudet kaasut sekä infrastruktuurin ja avointen kaasumarkkinoiden luomat mahdollisuudet. Polttoneste- ja kaasupooli toimivat Kemianteollisuus ry:n yhteydessä. Tavoitteena on, että muutos on kokonaisuudessaan toteutettu ja uusi poolirakenne toiminnassa keväällä 2022.