Julkaistu 15.03.2023

Huoltovarmuuden tilannekuva: Kokonaiskuva valoisampi

Huoltovarmuuden kokonaiskuva on kuukauden sisällä muuttunut hiukan valoisammaksi. Työtaisteluiden vaikutukset tuntuvat vielä osalla toimialoista, toisaalta moni akuutti ongelma alkaa helpottaa. Varautumisen fokus alkaa siirtyä pidemmälle ja kohti ensi talvea. Kyberturvallisuus ja henkilöstövaje huolettavat.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) kokoaa yhdessä Huoltovarmuusorganisaation (HVO) kanssa huoltovarmuuden yleistilannekuvaa elinkeinoelämän ja maan hallituksen päätöksenteon tueksi.

Tilannekuvaraportti pitää sisällään yleiskuvan eri toimialojen toimintakyvystä ja niiden mahdollisista haasteista. Huoltovarmuuden yleistilannekuva tarkastelee toimintaympäristön haasteita useista näkökulmista. Alkuvuonna 2023 tilannekuva tuotetaan kerran kuukaudessa.

Huoltovarmuuskeskus julkaisee lyhyen yhteenvedon tilannekuvakatsauksesta. Yksityiskohtaiset toimialatiedot ovat turvaluokiteltuja, eivätkä näin ollen julkisia.

Tilannekuva 10.3.:  Huolta henkilöstön saatavuudesta ja kyberturvallisuudesta

Kokonaiskuva huoltovarmuuden tilanteesta on kuluneen kuukauden aikana muuttunut aavistuksen valoisemmaksi. Tämä koskee sekä arvioita vallitsevasta tilasta että näkemyksiä huoltovarmuuden tilan kehittymisestä.

Toteutuneiden työtaisteluiden vaikutukset vaihtelevat toimialoittain. Siellä missä vaikutuksia on ollut, palautuminen voi viedä useitakin viikkoja. Vaikka osa lakoista ja niiden uhista on jo purkautunut, tilanne ei ole vielä tältä osin täysin ohi.

Henkilöstön saatavuus ja riittävyys aiheuttavat huolta usealla eri alalla.

Joidenkin akuuttien huolien jo helpottaessa (esimerkiksi mahdolliseen sähköpulaan liittyen) yrityksissä katseet ovat kääntymässä kauemmas tulevaan aikaan ja seuraavaan talveen. Tähän liittyen varautumista on jo kehitetty ja lisätty. Samaan aikaan kuitenkin talouden suhdannekehitys ja yleinen epävarmuus huolettavat ja vaikeuttavat toiminnan suunnittelua.

Kyberturvallisuuteen liittyvät uhat ja kyberhyökkäysten lisääntyminen nousee tilannekuvan arvioissa vahvasti esiin.

Kansalaisten ja median kiinnostus omatoimista varautumista kohtaan tuntuu laskeneen jonkin verran syksyn ja talven poikkeuksellisen kiinnostuksen jälkeen.