Julkaistu 29.04.2022

Huoltovarmuuden tilannekuva: Ukrainan sota, pandemia ja terveydenhuollon työtaistelutoimet vaikuttavat

Huoltovarmuuden tilannearvioon vaikuttavat tällä hetkellä niin Ukrainan sota, koronapandemia kuin terveydenhuollon työtaistelutoimet. Tarraetikettien ja painopaperin saatavuushaasteet alkavat vähitellen helpottaa paperiteollisuuden työtaistelun päätyttyä.

Yhteisen tilannekuvan kokoaminen on kriisi- ja häiriötilanteissa tärkeää päätöksenteon kannalta. Tällä hetkellä tilannekuvaa tuotetaan viikoittain elinkeinoelämän ja maan hallituksen päätöksenteon tueksi. Tilannekuvaraportti pitää sisällään yleiskuvan eri toimialojen toimintakyvystä ja niiden mahdollisista haasteista.

Huoltovarmuuden tilannekuvaa on kerätty pian kahden vuoden ajan liittyen etenkin koronakriisin vaikutuksiin eri toimialoille. Yhdessä Huoltovarmuusorganisaation (HVO) kanssa koottava yleiskuva ulottuu jatkossa tarkastelemaan laajemmin toimintaympäristön haasteita.

Huoltovarmuuden tilannekuva 29.4.: Tarraetikettien ja painopaperien saatavuushaasteet helpottamassa

Ukrainan sodan vaikutukset näkyvät osalla toimialoista, mutta toistaiseksi ei ole todettu merkittäviä huoltovarmuusvaikutuksia. Ukrainan sota yhdessä Covid19-pandemian globaalien vaikutusten kanssa aiheuttaa yhä pahenevasti toimitusaikojen pidentymistä, hintojen nousua ja raaka-aineiden saatavuusongelmia. Epävarma tilanne heijastuu edelleen kansalaisten kiinnostuksena varautumiseen.

Pitkien työtaisteluiden päätyttyä tarraetikettien ja painopaperin saatavuustilanteen odotetaan elpyvän hiljalleen, tilanteen normalisoituminen vie kuitenkin kuukausia.
Koronapandemian on havaittu rauhoittuneen, mutta se vaikuttaa edelleen toimialoihin. Terveydenhuollon työtaistelutoimilla on vaikutuksia terveydenhuollon toimintakykyyn.

Uudet EU-pakotteet vaikuttavat erityisesti kuljetussektoriin.

Huoltovarmuuskeskus julkaisee lyhyen yhteenvedon tilannekuvakatsauksesta. Yksityiskohtaiset toimialatiedot ovat turvaluokiteltuja eivätkä näin ollen julkisia.