Julkaistu 23.10.2023

Huoltovarmuuden yleistilannekuva: Yritykset kohottaneet varautumistasoaan

Yritykset ja kotitaloudet ovat heränneet pohtimaan omaa varautumistaan viime viikolla uutisoitujen Suomen kriittisen infrastruktuuriin kohdistuneiden tuhotöiden seurauksena. Kaasujärjestelmän tilanne on edelleen vakaa, mutta epävarmuutta energian hintojen suhteen aiheuttaa Lähi-Idän tilanne.

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) tuottama huoltovarmuuden yleistilannekuva tarkastelee toimintaympäristön haasteita useista näkökulmista. Tilannekuvaraportti pitää sisällään yleiskuvan eri toimialojen toimintakyvystä ja niiden mahdollisista haasteista.

lokakuuta alkaen HVK siirtyy tuottamaan tilannekuvaa viikoittain, ja seuraava tilannekuva ilmestyy 27.10.

Tilannekuvakatsauksesta julkaistaan lyhyt yhteenveto. Yksityiskohtaiset toimialatiedot ovat turvaluokiteltuja eivätkä näin ollen julkisia.

Tilannekuva 20.10.: Huoltovarmuuden tilanne pysynyt vakaana

Huoltovarmuuden tilanne on pysynyt vakaana edelliseen viikkoon verrattuna. Suomen kaasujärjestelmän tilanne on vakaa, ja kaasun saanti on turvattu Inkoon LNG-terminaalista. Terminaalilla on kapasiteettia ja kyky toimittaa maassamme tarvittava kaasu myös tulevana talvena.

Suomen kaasu- ja tietoliikenneinfrastruktuuriin kohdistuneiden tuhotöiden seurauksena Huoltovarmuuskeskus kehotti huoltovarmuuskriittisiä yrityksiä kohottamaan omaa varautumistasoaan. Yrityksissä kehotus on huomioitu ja tarvittavia toimenpiteitä on tehty. Havaintoja ilkivallasta, murroista ja asiattomista liikkujista on raportoitu viranomaisille, mutta vaikutukset ovat olleet lieviä. Uutta merkittävää infrastruktuuriin kohdistuvaa ilkivaltaa tai epäilyttävää toimintaa ei ole havaittu.

Finanssialaan kohdistuneet palvelunestohyökkäykset ovat vähentyneet verrattuna edellisen viikon tilanteeseen. Useilla toimialoilla kuitenkin raportoidaan edelleen verkkohyökkäyksistä sekä kalasteluyrityksiä.

Lähi-Idän tilanteen kehitys ja vaikutukset aiheuttavat epävarmuutta energian hintojen osalta.

Myös kotitaloudet ovat kiinnittäneet huomiota omaan varautumiseensa viimeaikaisten uutisten seurauksena. Tämä näkyy mm. median kotivaraa käsittelevissä jutuissa ja 72tuntia.fi-sivuston kohonneissa kävijämäärissä.

Lue edellinen huoltovarmuuden yleistilannekuva (13.10.)