Julkaistu 27.02.2022

Joditabletteja varmuusvarastoissa huomattavia määriä

Ukrainan sota on herättänyt suomalaisissa huolta ydinturvallisuudesta ja lisännyt joditablettien kysyntää. Joditablettien pitäisi kuulua joka kodin lääkekaappiin jatkuvasti, mutta niitä on myös Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) varmuusvarastoissa, joiden käyttöönotosta päättää valtioneuvosto.

Joditabletteja käytetään suojaamaan ihmisen kilpirauhasta esimerkiksi vakavassa ydinvoimalaonnettomuudessa. Tabletit suojaavat hengitysilmaan vapautuneen radioaktiivisen jodin mahdollisilta vaikutuksilta, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnalta tai kilpirauhassyövältä. Erityisen tärkeitä joditabletit ovat lapsille ja raskaana oleville naisille. Myös oikea ajoitus tablettien ottamisessa on tärkeää, eikä niitä saa ottaa ilman viranomaisten kehotusta.

Huoltovarmuuskeskuksella on varmuusvarastoissaan huomattavia määriä joditabletteja. Varastot ovat ajan tasalla käyttöaikojen suhteen ja ne täyttävät joditableteille asetetut laatuvaatimukset. HVK:n varastot ovat viimekätinen hätävara tilanteisiin, joissa joditabletteja tarvittaisiin tai tähän olisi merkittävä välitön uhka ja ne olisivat loppu normaaleista jakelukanavasta (apteekeista ja tukuista) tai niiden saatavuus olisi muutoin häiriintynyt.

Joditabletteja olisi hyvä olla aina kotona ja loma-asunnolla, kehottavat viranomaiset. Kehotus hankkia joditabletteja asukkaita, työntekijöitä ja asiakkaita varten koskee myös taloyhtiöitä, työpaikkoja, kouluja, terveyskeskuksia, päiväkoteja ja muita hoitolaitoksia. Voimayhtiöt huolehtivat joditablettien hankkimisesta ja jakelusta viiden kilometrin säteellä ydinvoimalaitoksesta. Lisätietoa STUK:n verkkosivuilta.

Joditablettien tarkkoja määriä tai varastojen sijainteja HVK ei voi kertoa, sillä varmuusvarastojen sisältö, määrä ja sijainti ovat salassa pidettäviä tietoja. Varmuusvarastojen käyttöönotosta päättää valtioneuvosto.

Kuva: kuvituskuva / Colourbox