Julkaistu 04.02.2022

Koululaisten koronakotitestien jakelu kunnille käynnistyy

Huoltovarmuuskeskus (HVK) käynnistää sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjauksen mukaisesti koululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden koronatestien jaon kunnille ja kuntayhtymille. Testien jakojärjestyksessä huomioidaan mm. taudin ilmaantuvuus alueella, oppilaiden talvilomien ajoittuminen ja logistiikan tarkoitusmukainen järjestely.

Huoltovarmuuskeskus on tilannut STM:n pyynnöstä koronan pikatestejä toimitettavaksi koululaisten käyttöön. Testejä on saapunut maahan viikon mittaan ja lisää tulee koko ajan. Testit lähtevät suoraan lentokentältä ja toimitetaan kuntien ja kuntayhtymien ilmoittamiin pisteisiin. Logistiikan ja testien vastaanottamisen kannalta haastavaa on, että lastin lämpötila ei saa laskea missään vaiheessa alle +3 asteen.

Tämän ja ensi viikon aikana testejä lähtee Ahvenanmaalle sekä osaan Uudenmaan, Satakunnan, Kainuun, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan kuntia. Testien toimitukset eri puolille maata jatkuvat viikolle 10.

HVK:n toimeksiantoon kuuluu testien hankinta ja logistiikka jakelijoille asti. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdottaa jakelun määräksi 5 testiä/oppilas tai henkilökunnan jäsen testausohjeeseen perustuen.