Julkaistu 11.01.2024

Ruokapalvelut mukaan Huoltovarmuusorganisaatioon

Huoltovarmuusorganisaatioon (HVO) on perustettu Ruokapalvelupooli. Se tukee ruokapalvelutoimijoiden yhteistyötä huoltovarmuuden kehittämisessä ja alan jatkuvuutta uhkaavien kriisien vaikutusten ennaltaehkäisyssä.

Huoltovarmuuskeskuksen hallitus on päättänyt perustaa Huoltovarmuusorganisaatioon (HVO) Ruokapalvelupoolin. Uusi pooli aloittaa toimintansa alkuvuodesta. Ruokapalvelupooli täydentää elintarvikehuoltosektorin yhteistyötä jo olemassa olevien Alkutuotantopoolin, Elintarviketeollisuuspoolin, Kauppa- ja jakelupoolin ja sekä kotitalouksien omatoimisen varautumisen tukemiseen keskittyvän KOVA-toimikunnan rinnalla.

”Pooli lisää ruokahuollon toimintavarmuutta ja tavoitettavuutta. Se auttaa meitä myös food service -toimialan huoltovarmuustoiminnan kehittämisessä ja jatkuvuudenhallinnan parantamisessa, sanoo HVK:n varautumisasiantuntija ja poolin yhteysjäsen Tanja Talvenheimo.

”Tavoitteena on rakentaa entistä vahvempaa yhteistyötä alan toimijoiden välillä, jotta voimme varmistaa toiminnan jatkuvuuden vakavissa häiriötilanteissa. Keskeistä on lisäksi tilannekuvan kerääminen ja viestintä sidosryhmille”, kertoo poolisihteeri Virpi Kulomaa Matkailu- ja Ravintolapalvelu MaRa ry:stä.

Huoltovarmuus taataan vain yritysten avulla

Ruokapalvelutoimijat valmistavat vuosittain yli 350 miljoonaa ateriaa muun muassa päiväkoteihin, kouluihin, sairaaloihin ja hoivalaitoksiin, palveluasumisen yksiköihin sekä varuskuntiin ja vankiloihin. Niiden lisäksi muun muassa henkilöstöravintolat ovat tärkeitä ruokapalveluiden tuottajia.

Poolin kotiorganisaationa toimii Matkailu- ja Ravintolapalvelu MaRa ry. Yhteistyössä ovat lisäksi mukana kuntia ja kuntaomisteisia yhtiöitä edustava Kuntaliitto ja yksityisiä sote-palveluiden tuottajia edustava Hyvinvointiala Hali ry sekä joukko alan yrityksiä.

Ruokapalvelupooli osallistuu jatkossa yhdessä muiden Elintarvikehuoltosektorin poolien kanssa muun muassa sektorin yhteisten seminaarien, harjoitusten ja kehitysprojektien suunnitteluun sekä toteuttamiseen.

Lue koko tiedote MaRa ry:n verkkosivuilta