Julkaistu 14.09.2023

SM: Huoltovarmuuskeskus antaa materiaaliapua Libyaan

Sisäministeriö (SM) valmistelee avunantoa Libyaan tiiviissä yhteistyössä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa, kertoo ministeriö tiedotteessaan. Libya on pyytänyt apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta 12.9. medikaani Danielin aiheuttamien tuhojen seurauksena. Libya on pyytänyt laajasti muun muassa hätämajoitustarvikkeita, lääkinnällisiä tarvikkeita ja asiantuntija-apua.  Suomi on vastannut avunpyyntöön tarjoamalla telttoja, huopia, makuualustoja ja vesikanistereita.

– Hankimme materiaalin Huoltovarmuuskeskukselta, joka valmistelee sen lähtöä varten. Sisäministeriössä kuljetusta valmistellaan Euroopan hätäavun koordinaatiokeskuksen (ERCC) kanssa, kertoo erikoissuunnitteluja Heikki Honkanen sisäministeriöstä.

Medikaani Daniel on aiheuttanut Koillis-Libyan alueella vakavia tulvia ja syöksytulvia, joiden seurauksena on YK:n mukaan menehtynyt jo ainakin 5 000 ihmistä. Lisäksi 10 000 ihmisen arvioidaan olevan kateissa.

–  Tilanne Libyassa on hyvin haastava. Inhimilliset ja aineelliset menetykset ovat valtavia ja apua on tärkeää saada nopeasti perille. Lähetämme Libyan avunpyynnön mukaisesti alueelle materiaalista apua, kertoo sisäministeri Mari Rantanen.

Lauantaina 8.9. Marokossa sattui 6.8 magnitudin maanjäristys, joka on myös aiheuttanut suuria vahinkoja. Sisäministeriö seuraa tiiviisti myös Marokon tilannetta. Toistaiseksi Marokko ei ole kuitenkaan pyytänyt apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Lue koko tiedote sisäministeriön verkkosivuilta.