Julkaistu 15.07.2021

SuomiAreenassa kyberturvallisuudesta 5G-aikana: Meillä kaikilla on vastuumme

SuomiAreenan keskustelu digitaalisesta turvallisuudesta löytyy nyt tallenteena. Mitkä ovat yksityisen kansalaisen kannalta merkittävimpiä kyberuhkia ja kuinka niiltä voi suojautua? Tarvitaanko 5G-verkkoa ja mihin? Onko Suomi kiinnostava kohde vakoilulle?

Jarna Hartikainen MTV:n talon edessä

SuomiAreena-keskusteluun osallistunut HVK:n Jarna Hartikainen menossa MTV:n studiolle.

Monen elämä muuttui digitaaliseksi, kun korona esti kasvokkaiset tapaamiset ja työ siirtyi pois toimistolta. Ilman toimivia yhteyksiä sukulaisten kuulumiset olisivat jääneet kuulematta ja työpalaverit hankaloituneet. Digitaalisuus on arkea, joten myös siihen liittyvästä turvallisuudesta on jokaisen pidettävä jatkuvasti huolta.

SuomiAreena-keskustelussa 13.7. pohdittiin valtion, palvelun tarjoajien ja kansalaisten vastuuta kyberturvallisuuden edistämiseksi. Katso tallenne keskustelusta. 

Huijaukset ja kalastelut sekä haittaohjelmat ovat tärkeimpiä kyberuhkia, joihin tavalliset ihmiset törmäävät joko töissä tai vapaa-ajalla. Tavoitteena on saada ihminen lataamaan jokin haitallinen linkki tai antamaan tietoja, joiden avulla voidaan saada rahaa tai tietoa, josta voi koitua ongelmia käyttäjälle.

− Yksityinen kansalainen voi vähentää riskejä pitämällä huolta salasanoista, päivittämällä ohjelmistot ja laitteet ja ottamalla esimerkiksi kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöön, sanoo varautumispäällikkö Jarna Hartikainen HVK:sta.

− Olemme tottuneet autojen kanssa siihen, että ne katsastetaan ja huolletaan, samalla tavalla on syytä pitää huolta muista laitteista, totesi Ericssonin Chief Product Security Officer Mikko Karikytö.

HVK tekee yhteistyötä kriittisten yritysten kanssa niiden kyberturvallisuuden parantamiseksi. Huoltovarmuusorganisaation Digipooli päivitti hiljattain oppaan, joka auttaa valitsemaan turvalliset etätyövälineet. Lataa Turvalliset etätyövälineet 2021 -opas.

Suomesta vakoilun kohteena ja 5G-verkon tuottamista hyödyistä keskustelivat SuomiAreena-lähetyksessä myös Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari, Erilliverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki ja liiketoimintajohtaja Eetu Prieur Elisan mobiiliratkaisuista.

Tilaisuuden järjestivät yhdessä Erillisverkot, Elisa Oyj, Ericsson ja Huoltovarmuuskeskus.