Etusivu/Ajankohtaista/Tiivistyvä huoltovarmuusyhteistyö tarjoaa mahdollisuuksia yrityksille Suomessa ja Ruotsissa
Julkaistu 20.09.2024
Tiivistyvä huoltovarmuusyhteistyö tarjoaa mahdollisuuksia yrityksille Suomessa ja Ruotsissa
Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen ja Ruotsin MSB:n pääjohtaja Charlotte Petri Gornitzka kirjoittavat yhteisartikkelissaan tiivistyvän huoltovarmuusyhteistyön tarjoamista mahdollisuuksista yrityksille molemmissa maissa. Artikkeli on julkaistu 19.9.2024 Kauppalehden ja Dagens Industrin Debatti-palstoilla.
Ruotsin ja Suomen matka Natoon osoittaa, kuinka elintärkeä maidemme välinen yhteys on. Ilman toista ei omakaan turvallisuus ole kestävällä pohjalla. Turvallisuuspoliittiset ratkaisut on saatu viimein voimaan, mutta on ymmärrettävä, ettei pelkkä sotilaallinen maanpuolustus riitä. On huolehdittava myös siviiliyhteiskunnan suojaamisesta ja varautumisesta. Tässä tarvitaan Suomen ja Ruotsin vahvaa, konkreettista yhteistyötä, jonka ensimmäisinä tavoitteina ovat tilannekuvan vaihto, yhteisvarastojen ja yritysverkostojen luominen. Varastoinnin pilottiprojekti on jo työn alla. Yhteistyömme toteuttaa Ruotsin ja Suomen maanantaina antaman julistuksen henkeä.
Molemmille maille on tärkeää, että Itämerellä vallitsee rauha ja etenkin Suomi on riippuvainen sen kautta kulkevasta tuonnista ja viennistä. Kasvanut Venäjän uhka on lisännyt sekä sotilaallisen vaikuttamisen että erilaisten hybridivaikuttamisyritysten riskiä. Myös laajemmat maailmantilanteen heilahdukset ja niiden vaikutukset globaaleihin toimitusketjuihin ja -järjestelmiin huolettavat Itämeren perukoilla. On siis luontevaa, että vaalimme yhdessä vakautta ja varaudumme mahdollisiin häiriötilanteisiin.
Huoltovarmuuden tavoitteena on, että yhteiskunnan elintärkeät toiminnot pystytään ylläpitämään riittävällä tasolla myös erilaisissa vakavissa kriisi- ja häiriötilanteissa. Suomessa huoltovarmuuden suunnittelusta ja koordinoinnista vastaa Huoltovarmuuskeskus (HVK). Ruotsissa on esitetty vastaavaa roolia yhteiskuntaturvallisuudesta ja varautumisesta vastaavalle viranomaiselle MSB:lle.
Yhteistyön syventäminen Ruotsin ja Suomen kesken etenkin varastoinnissa ja kriittisessä tuotannossa tukee huoltovarmuuden vahvistamista. Uskomme, että yhteistyössä voimme kehittää monia osa-alueita.
Tiedon- ja kokemustenvaihto. Yhteistyötä Pohjoismaiden kesken on tehty jo vuosia, esimerkiksi tutkimushankkeiden kautta, mutta nyt yhteydenpito on intensiivisempää. Vaihdamme tietoa ja kokemuksia huoltovarmuuden järjestämiseen liittyvistä haasteista ja toimintamalleista. Suomessa elinkeinoelämä on mukana huoltovarmuustyössä ja vastaava viranomaisten ja yritysten yhteistyöverkoston rakentaminen on käynnissä Ruotsissa. Nyt MSB ja HVK kutsuvat yhteen molempien maiden kriittisiä yrityksiä vahvistamaan yhteistyötä ja vaihtamaan kokemuksia. Ruotsi voi oppia Suomessa hyviksi havaituista käytännöistä ja Suomi voi hyödyntää Ruotsin kokemusta joustavasti tilanteisiin mukautuvasta varautumisesta ja nopeista tuotantomuutoksista kriisin aikana.
Yhteisen tilannekuvan sekä suojaamis- ja korjauskyvyn kehittäminen. Elinkeinoelämän strateginen kumppanuus maiden välillä tarjoaa kaupallista potentiaalia, ei ainoastaan puolustusteollisuudessa, vaan laajemminkin varautumiseen ja turvallisuuteen liittyvässä liiketoiminnassa. Vakavissa kriisitilanteissa on oltava kykyä avun tarjoamiseen ja vastaanottamiseen. Häiriöitä voi tapahtua myös pinnan alla, kuten Itämeren kaasuputkiin ja tietoliikennekaapeleihin kohdistuneet vahingonteot osoittavat. Ne korostavat tarvetta kehittää yhteisen tilannekuvan lisäksi myös yhteistä suojaamis- ja korjauskykyä.
Vahvempi yhteistyö elinkeinoelämän kanssa. Yrityksillä on ratkaiseva rooli kriisi- tai sotatilanteissa, sillä merkittävä osa kriittisestä infrastruktuurista on yritysten omistamaa. Samoin väestölle välttämättömät palvelut ovat pitkälti yritysten tuottamia. Varautuminen häiriötilanteisiin turvaa yrityksen omaa toimintaa, mutta vahvistaa samalla yhteiskunnan häiriönsietokykyä. Yhteistyöstä saadaan eniten irti, kun yritysten, viranomaisten ja järjestöjen verkosto toimii yhdessä ja ymmärtää toistensa tarpeet ja tehtävät. Osallistumalla huoltovarmuustoimintaan yritykset pystyvät testaamaan varautumistaan erilaisissa harjoituksissa. Esimerkiksi HVK:n järjestämässä Tieto-harjoituksessa yritykset ja viranomaiset testaavat kykyään toimia yhteistyössä kyberhyökkäyksen alla. Myös MSB osallistuu harjoitukseen.
Ehdotamme, että seuraavaksi kokoamme säännöllisesti huoltovarmuuden kannalta oleelliset toimijamme yhteen. Suomessa toimii jo Huoltovarmuusneuvosto ja vastaavaa kehitetään Ruotsissa. Tämä luo uusia mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä keskustellen tilannekuvasta sekä yhteisistä haasteista ja ratkaisumahdollisuuksista.
Lopuksi Nato ja Euroopan unioni ovat muuttuneen turvallisuustilanteen takia aktivoituneet huoltovarmuuteen, varautumiseen ja resilienssiin liittyvissä kysymyksissä. Ruotsin ja Suomen on yhdistettävä voimansa ja saatava äänensä kuuluviin kansainvälisessä päätöksenteossa liittyen varautumiseen ja kriisinkestävyyteen.
Janne Känkänen, toimitusjohtaja, HVK
Charlotte Petri Gornitzka, pääjohtaja MSB