Julkaistu 27.03.2024

Työtaisteluiden vaikutuksista huoltovarmuudelle (arvio 27.3.2024)

Tänään ilmoitettu työtaistelujen jatkuminen lisää edelleen riskejä polttoaineiden jakelun osalta, mutta ei vaaranna yhteiskunnan huoltovarmuutta. Askel parempaan saavutettiin, kun Teollisuusliitto päätti tarkentaa lakkorajoja Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) ja liiton tiistaina käymien keskustelujen jälkeen.

HVK:n tämänhetkisen arvion mukaan polttoainejakelu toimii Suomessa pääosin, vaikka lakon pitkittyessä häiriöt polttoainejakelussa todennäköisesti lisääntyvät yksittäisillä asemilla. Lakkorajoista aikaan saatu ratkaisu auttaa joka tapauksessa turvaamaan riittävässä määrin vähintään huoltovarmuuden kannalta kriittistä liikennettä.

Kaikki jakeluyhtiöt eivät ole lakon piirissä. HVK kehottaa seuraamaan polttoaineen jakelusta vastaavien yhtiöiden verkkosivuilta tietoa mahdollisista jakeluhäiriöistä.

Yksittäiset häiriöt toimitusvarmuudessa eivät tarkoita huoltovarmuuden vaarantumista. Huoltovarmuusvaikutus syntyy vasta, jos tuotannon, palveluiden tai kriittisen infrastruktuurin toimivuus häiriintyy tavalla, jossa väestön, talouselämän tai maanpuolustuksen välttämättömiä perustarpeita ei pystytä täyttämään.

Tämän päiväisen arvion mukaan muilla toimialoilla lakkojen vaikutukset huoltovarmuuden osalta ovat edelleen vähäisiä. HVK seuraa tilannetta jatkuvasti ja päivittää arviotaan työtaisteluiden vaikutuksista huoltovarmuudelle näillä näkymin 4.4.2024.