HVO Extranet

Häiriö sähkönjakelussa voi pysäyttää ruokaketjun

Lokakuun alkupäivinä Suomen yli pyyhkäissyt Valio-myrsky muistutti jälleen, miten tärkeää on varautua sähkönjakeluhäiriöihin. Niiden vaikutukset elintarvikeketjulle voivat olla hyvin vakavia ja laajoja ja aiheuttaa suuria käytännön ongelmia sekä taloudellisia menetyksiä.

Varautumissuunnitelmia ja varavoimaa toki jo on, mutta kuinka tieto- ja viestintäteknologiaan perustuva logistiikka muuttuu, jos tietoliikenne on poikki? Kun sähköt palautuvat, kuinka kauan kestää, ennen kuin koko elintarvikeketju toimii jälleen kuten ennen häiriötä?

Luonnonvarakeskus (Luke) selvittää kaksivuotisessa tutkimushankkeessa, mitä eri elintarvikkeiden alkutuotannossa, jalostuksessa ja jakelussa tapahtuu, kun sähkönjakelussa on eripituisia häiriöitä. Mihin toimintoihin ja millä tavalla sähkökatko tuotantoketjussa vaikuttaa ja kuinka kattavasti katkoihin on tällä hetkellä varauduttu?

Hankkeen tutkimustulosten avulla sähkönjakelun häiriöihin voidaan varautua ja minimoida tuotannon keskeytykset ketjun eri vaiheissa. Selvityksessä haetaan myös tuotantoketjujen heikot lenkit ja tuotetaan parannusehdotuksia.

Sähkönjakeluhäiriöiden vaikutukset elintarviketuotannon jatkuvuuteen -selvityksen ovat tilanneet Huoltovarmuuskeskus sekä maa- ja metsätalousministeriö.

 

Lisätietoja

Tutkija Kim Kaustell, Luke 
puh. 029 532 6223
kim.kaustell@luke.fi