HVO Extranet

Huoltovarmuuskeskus tehnyt laajan sopimuksen hengityssuojaintoimitusten varmistamiseksi

Huoltovarmuuskeskus on solminut viime viikolla heinäkuun alkuun ulottuvan sopimuksen hengityssuojainten jatkuvista toimituksista. Sopimus on tehty laadukkaita suojaimia jo aikaisemmin toimittaneen tehtaan kanssa. Kyseisen toimittajan 14.4.2020 Kiinasta Suomeen saapunut erä täytti VTT:n tekemissä testeissä kirurgisille suu- ja nenäsuojaimille asetetun standardin EN 14683 Type II -luokan suodatustehokkuusvaatimuksen. Tuotteet soveltuvat hyvin koronaviruksen ehkäisyyn sairaalaympäristössä. 

Sopimuksen myötä Suomeen tuodaan 12,5 miljoonaa kirurgista suu- ja nenäsuojainta touko-heinäkuun välisenä aikana. Sopimus täydentää kotimaassa parhaillaan käynnistyvää suojaintuotantoa. Nämä yhdessä parantavat sairaalahenkilökunnan käyttöön laadukkaiden, lääketieteellisiin toimenpiteisiin tarkoitettujen kasvosuojainten saatavuutta.

Poikkeusoloissa saavutettu pitkäkestoinen sopimus pohjautuu suomalaisen yrityksen hyviin suhteisiin maailmalla. Sopimus on hyvä esimerkki siitä, kuinka tärkeässä roolissa suomalaisten, Kiinassa toimivien yritysten kanssa rakentuva yhteistyö on suojainhankinnoissa. Yhteistyösuhteiden rakennuttua Huoltovarmuuskeskuksella on mahdollista saavuttaa kriisin alkuvaihetta parempi ja kestoltaan pidempi ennustettavuus kriittisten suojainvarusteiden saatavuudesta.

Huoltovarmuuskeskuksen suojainhankintojen tausta

Koronaviruspandemian myötä suojaimiin kohdistuu ennennäkemättömän kova kysyntä: käytännössä lähes jokainen maa pyrkii hankkimaan tavaraa mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti. Suomella on ollut varmuusvarastoissa kansainvälisessä vertailussa runsaasti suojaimia, mutta epidemiatilanteessa niiden kulutus on poikkeuksellisen kova.

Huoltovarmuuskeskus toimii suojainhankinnoissa täydentävässä roolissa ja hankkii osan Suomen tarvitsemista suojavälineistä sosiaali- ja terveysministeriön hankintaesitysten perusteella. Normaalisti suojavälineitä hankkivat tahot toimivat omien hankintakanaviensa kautta myös poikkeusoloissa. Tämä tarkoittaa, että Huoltovarmuuskeskuksen tilausten lisäksi Suomeen saapuu koko ajan suojaimia myös esimerkiksi sairaanhoitopiirien, kuntien ja yksityisten terveyspalvelujen omien hankintakanavien kautta.

Poikkeusoloissa EU:n standardeista voidaan poiketa STM:n ohjeistuksen (https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/stm-n-linjaus-henkilonsuojainten-turvallisuusvaatimuksista-koronavirustilanteen-aikana) mukaisesti. VTT testaa kaikki HVK:n tilaamat ja Suomeen saapuneet suojaimet ja varmistaa niiden suodatustehokkuuden.

Lisätiedot:

Janne Känkänen
Va. toimitusjohtaja
Puh. 029 505 1012

Haastattelupyynnöt:

Emmi Laaksonen
Toimitusjohtajan assistentti
Puh. 029 505 1017

 

 

Julkaistu: 28.04.2020 klo 10.00