HVO Extranet

LÄHIPÄIVINÄ SUOMEEN SAAPUVAT SUOJAVARUSTETOIMITUKSET

Huoltovarmuuskeskuksen tilaamia suojavarusteita saapuu tämänhetkisen tiedon perusteella Suomeen huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa. On mahdollista, että rahtilentoja joudutaan aikatauluttamaan vielä uudelleen johtuen Kiinan uusista määräyksistä muun muassa tullausten suhteen. Tilanne elää koko ajan.

TILANNETIETO 22.4. klo 12.00

Torstaina 23.4. tai perjantaina 24.4. kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia miljoona kappaletta
Keskiviikkona 29.4. suojakäsineitä 14 miljoonaa kappaletta ja hengityssuojaimia 1,5 miljoonaa kappaletta
Perjantaina 1.5. kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia 2,5 miljoonaa kappaletta
Sunnuntaina 3.5. suojakäsineitä 5 miljoonaa kappaletta

Huoltovarmuuskeskus hankkii osan Suomen tarvitsemista suojavälineistä sosiaali- ja terveysministeriön hankintaesitysten perusteella. Normaalioloissa suojavälineitä hankkivat tahot toimivat omien hankintakanaviensa kautta myös poikkeusoloissa. Tämä tarkoittaa, että Huoltovarmuuskeskuksen tilausten lisäksi Suomeen saapuu koko ajan suojaimia myös esimerkiksi sairaanhoitopiirien, kuntien ja yksityisten terveyspalvelujen omien hankintakanavien kautta.

Poikkeusoloissa EU:n standardeista voidaan poiketa STM:n ohjeistuksen (https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/stm-n-linjaus-henkilonsuojainten-turvallisuusvaatimuksista-koronavirustilanteen-aikana) mukaisesti. VTT testaa kaikki HVK:n tilaamat ja Suomeen saapuneet suojaimet ja varmistaa, että ne täyttävät annetut vaatimukset. Lopullinen varmuus tuotteiden sopivuudesta saadaan VTT:n testauksen jälkeen.

Ulkoministeriö avustaa tullausten ja muiden muodollisuuksien osalta paikan päällä Kiinassa.
Koronaviruspandemian myötä suojaimiin kohdistuu ennennäkemättömän kova kysyntä: käytännössä lähes jokainen maa pyrkii hankkimaan tavaraa mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti. Suomella on ollut varmuusvarastoissa kansainvälisessä vertailussa runsaasti suojaimia, mutta epidemiatilanteessa niiden kulutus on poikkeuksellisen kova, siksi Huoltovarmuuskeskus on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hankintapyyntöihin perustuen pyrkinyt tekemään kaiken mahdollisen hankkiakseen lisää materiaalia markkinoilta. Suojainten kotimaisen tuotannon laajamittainen käynnistyminen vie vielä useampia viikkoja.

STM:n hankintaesitykset

Lyhyt kuvaus hengityssuojaimista (VTT)

 

Julkaistu 22.4.2020 klo 12.00