HVO Extranet

Lähipäivinä Suomeen saapuvat suojavarustetoimitukset

Huoltovarmuuskeskuksen tilaamia suojavarusteita saapuu tämänhetkisen tiedon perusteella Suomeen kolme rahtilentokoneellista 14.4. On mahdollista, että rahtilentoja joudutaan aikatauluttamaan uudelleen johtuen Kiinan uusista määräyksistä mm. tullausten suhteen. Tilanne elää koko ajan.

12.4. klo 16.45 olevan tiedon mukaan Suomeen saapuu:

14.4.
– nitriilikäsineitä, valmistaja Qingdao Kaiweisi Industry and Trade Co.,Ltd
– vinyylikäsineitä, valmistaja Qingdao Kaiweisi Industry and Trade Co.,Ltd
– suu- ja nenäsuojaimia eli kirurgisia maskeja, valmistaja Fujian Hengan Holding Xiamen Business Trade Co.,Ltd. Maskit sopivat sairaalakäyttöön ja ovat kiinalaisen sairaalakäyttöön hyväksyttävän suojainstandardin YY 0469 mukaisia suojaimia.
– FFP2 hengityssuojaimia, valmistaja Lifa Air.

Poikkeusoloissa EU:n standardeista voidaan poiketa STM:n ohjeistuksen (https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/stm-n-linjaus-henkilonsuojainten-turvallisuusvaatimuksista-koronavirustilanteen-aikana) mukaisesti. VTT testaa kaikki HVK:n tilaamat ja Suomeen saapuneet suojaimet ja varmistaa, että ne täyttävät annetut vaatimukset. Lopullinen varmuus tuotteiden sopivuudesta saadaan VTT:n testauksen jälkeen.

Ulkoministeriö avustaa tullausten ja muiden muodollisuuksien osalta paikan päällä Kiinassa.

Koronaviruspandemian myötä suojaimiin kohdistuu ennennäkemättömän kova kysyntä: käytännössä lähes jokainen maa pyrkii hankkimaan tavaraa mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti. Suomella on ollut varmuusvarastoissa kansainvälisessä vertailussa runsaasti suojaimia, mutta epidemiatilanteessa niiden kulutus on poikkeuksellisen kova, siksi Huoltovarmuuskeskus on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tukipyyntöihin perustuen pyrkinyt tekemään kaiken mahdollisen hankkiakseen lisää materiaalia markkinoilta. Suojainten kotimaisen tuotannon laajamittainen käynnistyminen vie vielä useampia viikkoja.

 

Julkaistu 12.4.2020 klo 17.30