Naton siviilivalmiuskomitean SCEPC:n täysistunto Helsingissä 25. – 26.04.2005
Naton siviilivalmiuskomitean SCEPC:n täysistunto Helsingissä 25. – 26.04.2005
Naton johtavan siviilivalmiuskomitean täysistunto, Senior Civil Emergency Planning Committee (SCEPC) Plenary meeting, järjestettiin rauhankumppanuuskokoonpanossa Helsingissä 25.-26. huhtikuuta 2005.
Siviilivalmiuskomitea on Naton neuvoa-antava elin asioissa, jotka koskevat siviiliväestön suojelua ja siviilivoimavarojen käyttöä liiton operaatioiden tukena.
Komitea kokoontuu kuukausittain työkokouksiin, joihin osallistuu liittolais- ja rauhankumppanuusmaiden asiantuntijoita. Kaksi kertaa vuodessa järjestetään täysistunto, jossa edustajat ovat väestönsuojelu- ja huoltovarmuusorganisaatioiden johtotasolta.
Helsingin kokoukseen osallistui edustajia kaikkiaan 40 maasta. Osallistujien lukumäärä oli 185. Suomen delegaation johtajina olivat pelastusylijohtaja Pentti Partanen ja Huoltovarmuuskeskuksen ylijohtaja Mika Purhonen.
Tavallista laajempaan Suomen delegaatioon osallistui ulkoasiainministeriön, liikenne- ja viestintäministeriön ja Huoltovarmuuskeskuksen edustajien lisäksi SCEPC:n alaisten suunnittelukomiteoiden kansallisia edustajia.
SCEPC:n täysistunto on vain 2 kertaa aikaisemmin pidetty muualla kuin Brysselissä. Kokous järjestettiin Helsingissä ulkoministeri Erkki Tuomiojan kutsusta.
Avaussanoissaan kokouksen puheenjohtaja, Assistant Secretary General for Operations, Adam Kobieracki korosti kumppanuusmaiden aktiivisuutta Naton siviilivalmiussuunnittelussa ja rauhanturvaoperaatioissa.
Avauspuheenvuoron piti valtiosihteeri Kari Salmi SM:stä. Puheessaan hän tähdensi yhteistyön Suomen ja Naton välillä toimivan hyvin ja jatkuvasti kehittyvän. Nykyiset kumppanuustoiminnot pitävät sisällään onnettomuuksiin varautumisen, tieteellisen ja teknologisen yhteistyön, puolustusreformin ja vahvistuvan yhteistoimintakyvyn. Yhteistyö siviilivalmiussuunnittelun alalla sekä yhteistoiminta yhteiskuntien suojaamiseksi poikkeusoloissa ja taistelu terrorismia vastaan on alue, joka kehittyy edelleen. SCEPC alakomiteoineen tarjoaa erittäin tärkeän siviilifoorumin Suomelle uusien turvallisuusuhkien torjumiseksi.
Siviili-sotilas –yhteistyön peruslinjauksena kehitettämisestä sovittiin
Siviilivalmiussuunnittelun ministeriohje vuosille 2005 – 2006 on vahvistettu Naton ulkoministerien tapaamisessa 9.12.2004 ja annettu tiedoksi EAPC-suurlähettiläskokouksessa helmikuussa 2005. Ministeriohjeessa esitetään yleiset periaatteet toimenpiteiksi valtioille, Naton sotilasviranomaisille, SCEPC:lle ja sen alakomiteoille sekä Euro-Atlanttiselle pelastuspalvelun koordinointikeskukselle (EADRCC). Käydyssä keskustelussa IMS (Naton International Military Staff) korosti siviiliresurssien merkitystä sotilasviranomaisille jo operaatioiden suunnitteluvaiheessa. Yhteistyötä harjoitellaan vastaisuudessakin harjoituksissa.
Kokouksessa saatettiin tiedoksi päivitetty toimintasuunnitelma siviilivalmiuden kehittämiseksi mahdollisten cbrn- eli joukkotuhoaseita käyttäen tehtävien terroristihyökkäysten varalta ja niiden seurausten torjumiseksi nopeasti ja tehokkaasti.
Esityslistalla oli myös Euro-Atlanttisen pelastuspalvelun koordinointikeskuksen (EADRCC) kehittäminen. Tarkoituksena on kehittää keskuksen valmiuksia reagoida luonnon- ja teknologisiin onnettomuuksiin sekä erityisesti vastata nopeasti avunpyyntöihin koskien terroriti-iskujen seurausten hallintaan, mukaan lukien cbrn-tuhoasein tehdyt iskut.
Muita kokouksessa käsiteltyjä asioita oli mm. onnettomuustilanteiden hoidon koordinaation parantaminen, kriittisen infrastruktuurin (kuten energia- ja vesijakelun) turvaaminen sekä mahdollisten terrori-iskujen uhrien auttaminen ja tukeminen.