HVO Extranet

Polttoainejakelu voidaan nyt turvata sähkökatkosten aikana Forssanseudulla

Varavoimalla varustettu liikenneasema Forssassa on yksi neljästä pilothankkeen kohteesta. Varavoimakone turvaa polttoaineen jakelun ja aseman muut toiminnot sähkökatkon aikana.

Alueellisessa sähkönjakelun häiriötilanteessa useimmat yhteiskunnan toiminnot keskeytyvät. Polttoaineen jakelu on yksi kriittisistä toiminnoista, varsinkin jos sähkökatko pitkittyy.

Liikenneaseman varustaminen varavoimakoneella turvaa polttoaineen jakelun alueella tilanteessa, jossa sähkökatkos muuten pysäyttäisi aseman toiminnan. Jos sähkökatko on aiheutunut esimerkiksi ukkosen, rajuilman tai lumimyrskyn seurauksena, on tärkeää, että pelastusviranomaisten ja sähköverkkoyhtiöiden korjausyksiköiden toiminta ei esty tai hidastu ainakaan polttoaineen puutteen takia.

Myös monet muut toiminnot, kuten kuntien sosiaali- ja terveystoimi sekä tekniset toiminnot mukaan lukien vesihuolto, ovat sähkönjakelun häiriötilanteessa kriittisiä autojen ja muiden työkoneiden polttoainehuollon toimivuuden suhteen. Katkon pitkittyessä myös kansalaiset voivat hankkia polttoaine- ja ruokahuoltoa varavoimalla varustetulta liikenneasemalta.

Forssan ABC -liikennemyymälän varavoimakone on valmistunut ensimmäisenä neljästä hankkeessa toteuttavasta pilot-kohteesta. Muut varavoimapilot-asemakohteet ovat Siilinjärvellä (Shell/St1), Oulussa (Teboil) ja Vierumäellä (Neste).

Hankkeen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Huoltovarmuuskeskus ja huoltovarmuusorganisaation voimatalous- ja öljypoolit. Yhteistyökumppaneina ovat toimineet pilot-kohteiden öljy-yhtiöt sekä kyseisten alueiden sähkönjakeluverkkoyhtiöt.