HVO Extranet

Sairaanhoitopiireille jälleen lisää suu- ja nenäsuojaimia – kevään erät saa hävittää

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) ylläpitämän tilannekuvan mukaan terveydenhuollossa tarvittavien kirurgisten suu- ja nenäsuojainten saatavuus on edelleen parantunut kesäkuun aikana. Sairaanhoitopiireihin jaetaan lähiaikoina STM:n ohjeiden mukaisesti kaksi miljoonaa kappaletta kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia. Keväällä (7.4.) toimitetut erät NIDY- ja Truworths-merkkisiä suojaimia saa nyt hävittää.

Huoltovarmuuskeskus sai huhtikuussa tietoonsa, että NIDY-merkkiset suu-nenäsuojaimet ovat aiheuttaneet osalle käyttäjistä allergisia oireita. Sairaanhoitopiirejä pyydettiin säilyttämään suojaimet toistaiseksi. Testeissä suojaimista ei kuitenkaan ole löytynyt allergiaa aiheuttavia mikrobeja, eikä muuta syytä oireille.

Koska keväällä osa käyttäjistä raportoi saaneensa allergisia oireita ja laadukkaampia tuotteita on nyt paremmin saatavilla, HVK suosittelee poistamaan varastoista 7.4. toimitetut erät NIDY- ja Truworths-suojaimia. Niitä ei kannata lahjoittaa eteenpäin, vaan hävittää normaalisti terveydenhuollon jätteenä.

Sairaanhoitopiireihin toimitetaan lähiaikoina kaksi miljoonaa kirurgista suu- ja nenäsuojainta. Näistä 300 000 on uusia, eurooppalaisilla standardeilla valmistettuja suojaimia Kiinasta. Nauhallisille suojaimille on nyt erityisesti tarvetta ja uusia saadaan heinäkuun lopulla. Siksi valtion varmuusvarastosta jaetaan myös 1,7 miljoonaa nauhallista kirurgista suu- ja nenäsuojainta, jotka ovat pakkausmerkinnöiltään vanhentuneita, mutta jotka ovat VTT:n testien mukaan terveydenhuollon käyttöön soveltuvia.

Lisätietoja aiemmista tiedotteista:

Sosiaali- ja terveydenhuollon suojavarusteiden tilanne edelleen parantunut

NIDY-suojaimien mikrobiologiset testit puhtaat

NIDY-merkkisissä suu- ja nenäsuojaimissa havaittu laatupoikkeamia

Suojavarusteiden riittävyys varmistetaan koko maassa