HVO Extranet

Suomeen saapuneet suojavarustetoimitukset

Suomeen on saatu toimitettua tilattuja suojavarusteita. Tänään on saapunut 5 miljoonaa kappaletta suojakäsineitä ja 170 000 kappaletta hengityssuojaimia. Eilen saapui HUS Logistiikan ja Huoltovarmuuskeskuksen yhteistilauksena 2,4 miljoonaa kappaletta kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia.

Tiistaina tulleet kirurgiset suu- ja nenäsuojaimet on testattu VTT:llä ja niiden todettiin täyttävän niille asetetut vaatimukset. Tänään saapuneet suojaimet ovat vielä testattavana.

Seuraava rahtikuljetus pyritään saamaan Suomeen tulevana viikonloppuna. On mahdollista, että rahtilentoja joudutaan aikatauluttamaan vielä uudelleen johtuen Kiinan uusista määräyksistä mm. tullausten suhteen. Tilanne elää koko ajan.

Poikkeusoloissa EU:n standardeista voidaan poiketa STM:n ohjeistuksen (https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/stm-n-linjaus-henkilonsuojainten-turvallisuusvaatimuksista-koronavirustilanteen-aikana) mukaisesti. VTT testaa kaikki HVK:n tilaamat ja Suomeen saapuneet suojaimet ja varmistaa, että ne täyttävät annetut vaatimukset. Lopullinen varmuus tuotteiden sopivuudesta saadaan VTT:n testauksen jälkeen.

Ulkoministeriö avustaa tullausten ja muiden muodollisuuksien osalta paikan päällä Kiinassa.

Koronaviruspandemian myötä suojaimiin kohdistuu ennennäkemättömän kova kysyntä: käytännössä lähes jokainen maa pyrkii hankkimaan tavaraa mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti. Suomella on ollut varmuusvarastoissa kansainvälisessä vertailussa runsaasti suojaimia, mutta epidemiatilanteessa niiden kulutus on poikkeuksellisen kova, siksi Huoltovarmuuskeskus on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tukipyyntöihin perustuen pyrkinyt tekemään kaiken mahdollisen hankkiakseen lisää materiaalia markkinoilta. Suojainten kotimaisen tuotannon laajamittainen käynnistyminen vie vielä useampia viikkoja.