Elintarvikehuolto

Elintarvikehuollon toimiala tuottaa hyödykkeitä kansalaisten ravinnon turvaamiseksi. Alan yritysten huoltovarmuutta koordinoivat Huoltovarmuuskeskuksen perustuotanto-osasto, elintarvikehuoltosektori sekä sen yhteydessä toimivat poolit.

Toiminnan perusteet

Keskeinen toimintaa ohjaava säädös on valtioneuvoston päätös huoltovarmuuden tavoitteista (857/2013). Elintarvikehuolto on määritelty kaikissa oloissa turvattavaksi yhteiskunnan elintärkeäksi toiminnoksi ja yhdeksi huoltovarmuuden painopistealaksi.

Lue lisää toiminnan perusteista

Perustuotanto-osasto

Perustuotanto-osasto vastaa Huoltovarmuuskeskuksessa elintarvikehuoltoon, terveydenhuoltoon ja kriittiseen teollisuustuotantoon kuuluvista alueista.

Lue lisää osaston toiminnasta

Varautumisjärjestelyt

Elintarvikehuollon turvaaminen edellyttää sekä elinkeinoelämän että hallinnon varautumisjärjestelyjä. Hallinnon varautuminen perustuu valmiuslakiin, mutta elinkeinoelämä tekee sitä vapaaehtoisesti.

Lue lisää varautumisjärjestelyistä

Erityislainsäädäntö

Elintarvikehuollon alalla on erityislainsäädäntöä, joka koskee siemenkauppaa ja kasvinjalostustoimintaa.

Lue lisää erityislainsäädännöstä