Tekniset varajärjestelmät
Talouden ja yhteiskunnan toimivuuden kehittämisessä keskitytään suojaamaan ja varmentamaan yhteiskunnan kriittisten teknisten perusrakenteiden toimivuus. Erityistä huomiota kiinnitetään yhteiskunnan välttämättömiin sähköisiin tieto- ja viestintäjärjestelmiin, jotka ohjaavat teknisten perusrakenteiden toimintaa.
Huoltovarmuuskeskuksen tehtävänä tällä toimialueella on kehittää julkishallinnon ja elinkeinoelämän yhteistyötä varautumisessa, yhteensovittaa varautumistoimenpiteitä sekä osallistua yhteiskunnan kriittisen infrastruktuurin varmistamishankkeisiin sekä niihin liittyvien teknisten varajärjestelmien kehittämiseen ja rahoitukseen.
Yhteiskunnan kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuvat uhat ovat perinteisesti olleet pääosin fyysisiä, kuten myrskyt, ukkoset, laiteviat, henkilöstön virhetoiminnot ja kaivinkoneet. Nykyään korostuvat yhä enemmän tietojärjestelmien toimivuuteen verkon kautta kohdistuvat kyberuhat, kuten haittaohjelmat, tietojärjestelmiin murtautuminen, palvelunestohyökkäykset ja roskaposti kaikkine niihin liittyvine lieveilmiöineen.
Näihin uhkiin varautumisessa teknisiä keinoja ovat mm. tietoturvallisuustekniikan jatkuva ylläpito, varajärjestelyt, kahdentaminen, rakenteellinen suojaaminen sekä energian saannin varmistaminen.
Lähinnä turvallisuus- ja pelastusviranomaisten viestiliikenteen varmistamista varten erilaisissa katastrofitilanteissa on maahamme rakennettu erillinen suojattu mobiiliverkko, viranomaisradioverkko VIRVE. Muita teletoimintaa ja sähköistä viestintää varmistavia teknisiä hankkeita ovat mm. viranomaisten vaaratiedotusjärjestelmä, tärkeiden viestikeskusten suojaaminen elektromagneettista pulssia vastaan ja valtakunnan tiedonsiirron runkoverkkojen varmentaminen.