Ukrainan kriisin mahdolliset vaikutukset Suomen energiatilanteeseen
Tämä on tilannekatsaus raakaöljyn ja maakaasun mahdollisista toimitushäiriöistä Venäjän energiaviennissä Suomeen ja Keski-Eurooppaan.
Öljy ja kivihiili
Käytännössä lähes kaikki raakaöljy ja kivihiili tuodaan Suomeen Venäjältä. Suomeen ei tuoda öljyä putken kautta Venäjältä.
Suomessa jalostamot ja kivihiiltä käyttävät voimalaitokset voivat käyttää erilaisia raakaöljy- ja kivihiililaatuja. Tämä mahdollistaa raaka-aineiden hankinnan useista eri lähteistä.
Venäjältä kulkee raakaöljyputki (Eteläinen Druzhba) Ukrainan kautta Unkariin, Slovakiaan ja Tšekin tasavaltaan. Venäjältä menee öljyputki myös Ukrainan Odessaan (Mustanmeren rannikolle). Putkella kuljetetaan raakaöljyä näissä maissa sijaitseville öljynjalostamoille.
Unkari ja Slovakia tuovat Druzhban kautta kaikki käyttämänsä raakaöljyn. Tšekki tuo noin puolet.
Kaasu
Suomi tuo kaiken käyttämänsä kaasun Venäjältä Karjalan kannaksen kautta tulevalla rinnakkaisputkella. Suomeen tuleva kaasu ei kulje Ukrainan kautta. Kaasun osuus Suomen kokonaisenergiasta on noin 10 %. Gasumin kaasun hankintasopimus Venäjältä on voimassa vuoteen 2026 saakka.
Kaasun toimitushäiriön varalta kaasun kulutusta voidaan korvata öljyllä. Pienkuluttajat voivat käyttää maakaasuputkistoon syötettävää ilmapropaania.
Venäjä vie kaasua Ukrainan kautta useaan Keski- ja Etelä Euroopan maahan. Venäjä vie kaasua Eurooppaan myös kolmen muun kaasuputkiyhteyden kautta.
Sähkö
Suomi tuo Venäjältä sähköä noin 5 % sähkön tarpeesta. Tuonti on korvattavissa tuonnilla muista naapurimaista hyvistä tuontiyhteyksistä johtuen.
Huoltovarmuus
Suomessa pidetään valtioneuvoston päätöksen mukaan viiden kuukauden tuontipolttoaineiden varastot. Varastot koostuvat valtion varmuusvarastoista, yrityksien velvoitevarastoista ja muista kaupallisista varastoista.
EU:n uutta öljyvarastodirektiiviä on sovellettu vuoden 2013 alusta. Direktiivi velvoittaa pitämään 90 päivän öljyvarastoa. Suomella on OECD:n energiajärjestön (IEA) kanssa IEP-sopimus (1991) joka velvoittaa myös pitämään 90 päivän öljyvarastot.
EU:n maakaasun toimitusvarmuusasetus tuli voimaan 2010 lopulla. HVK on Suomen viranomainen kyseisessä tehtävässä.
Yhteenveto
Ukrainan kriisi ei suoranaisesti vaikuta energia toimituksiin Venäjältä Suomeen. Kuljetusreitit Suomeen eivät kulje Ukrainan kautta.
Suomessa on varauduttu energian saantihäiriöihin tuontipolttoaineiden varastoinnilla ja muiden hankintalähteiden käyttömahdollisuudella (raakaöljy, öljytuotteet, kivihiili).