Julkaistu 30.10.2023

Huoltovarmuuden yleistilannekuva: Huoltovarmuuden tilanne vakaa

Huoltovarmuuden tilannekuva on säilynyt vakaana verrattuna edelliseen viikkoon. Huolta aiheuttavat lääkkeiden saatavuushäiriöt sekä perunasato, joka näyttää jäävän heikoksi.

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) tuottama huoltovarmuuden yleistilannekuva tarkastelee toimintaympäristön haasteita useista näkökulmista. Tilannekuvaraportti pitää sisällään yleiskuvan eri toimialojen toimintakyvystä ja niiden mahdollisista haasteista.

13. lokakuuta alkaen HVK siirtyy tuottamaan tilannekuvaa viikoittain, ja seuraava tilannekuva ilmestyy 3.11.

Tilannekuvakatsauksesta julkaistaan lyhyt yhteenveto. Yksityiskohtaiset toimialatiedot ovat turvaluokiteltuja eivätkä näin ollen julkisia.

Tilannekuva 27.10.: Lääkkeiden saatavuudessa häiriöitä koko Euroopan tasolla

Huoltovarmuuden tila on pysynyt vakaana edelliseen viikkoon verrattuna.

Suomen kaasujärjestelmän tilanne on edelleen vakaa, ja kaasun saanti on turvattu Inkoon LNG-terminaalista. Terminaalilla on kapasiteettia ja kyky toimittaa Suomen tarvitsema kaasu myös tulevana talvena. Sen sijaan Lähi-Idän tilanteen kehitys ja vaikutukset aiheuttavat epävarmuutta energian hintojen osalta.

Merkittävää infrastruktuuriin kohdistuvaa ilkivaltaa tai epäilyttävää toimintaa ei ole havaittu.
Useat mediat Ahvenanmaalla olivat aggressiivisen palvelunestohyökkäyksen kohteina Ahvenanmaan maakuntavaalien tulosiltana 15.10.

Lääkkeiden saatavuushäiriöitä on ollut runsaasti, ja tähän liittyen Euroopan Unioni sekä EU:n terveyshätätilanteiden valmiusviranomainen HERA ja Euroopan lääkevirasto EMA ovat tällä viikolla julkaisseet toimenpiteitä, joilla varmistetaan kriittisten lääkkeiden saatavuutta.

Pitkään jatkuneista sateista johtuen merkittävä osa perunasadosta näyttää jäävän peltoon perunan päätuotantoalueella länsirannikolla. Siemenperunan turvaaminen ensi vuodelle on haaste.

Lue edellinen huoltovarmuuden yleistilannekuva (20.10.)