Julkaistu 22.08.2023

Huoltovarmuuden yleistilannekuva: Lintuinfluenssatilanne seurannassa

Kesän aikana yleistilannekuva on pysynyt suhteellisen vakaana. Tällä hetkellä seurannassa on lintuinfluenssa, jonka johdosta siipikarjatiloilla on ryhdytty suojaustoimiin. Riski lintuinfluenssan leviämiselle ihmiseen arvioidaan matalaksi.

Huoltovarmuuden yleistilannekuva tarkastelee toimintaympäristön haasteita useista näkökulmista. Tilannekuvaraportti pitää sisällään yleiskuvan eri toimialojen toimintakyvystä ja niiden mahdollisista haasteista. Tilannekuva tuotetaan kerran kuukaudessa, ja seuraava tilannekuva ilmestyy 15.9.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) julkaisee tilannekuvakatsauksesta lyhyen yhteenvedon. Yksityiskohtaiset toimialatiedot ovat turvaluokiteltuja, eivätkä näin ollen julkisia.

Tilannekuva 18.8: Huolena lintuinfluenssa ja lääkkeiden saatavuus

Yleistilannekuva on pysynyt suhteellisen vakaana kesän aikana.

Tällä hetkellä lintuinfluenssa herättää huolta useilla eri toimialoilla. Leviämisen riski etenkin siipikarjatiloille on suuri, ja siipikarjatiloilla on ryhdytty suojaustoimiin lintuinfluenssaa vastaan. Jätehuollossa huomiota kiinnitetään kuolleiden lintujen ja eläimien käsittelyyn asianmukaisissa käsittelylaitoksissa terveysturvallisesti. Riski taudin leviämiselle nisäkkäisiin on kohonnut turkistarhauksen vuoksi, sillä niissä virus voi myös muuntautua nisäkkäästä toiseen tarttuvaksi. Riski ihmiseen leviämiselle on kuitenkin matala.

Kyberympäristön uhkataso pysyy tavallista korkeampana.

Terveydenhuollossa etenkin lääkkeiden osalta saatavuushäiriöt ovat edelleen kasvussa, eikä tilanteen odoteta nopeasti helpottuvan.

Lue edellinen huoltovarmuuden yleistilannekuva (30.6.)