Julkaistu 06.11.2023

Huoltovarmuuden yleistilannekuva: Talouden näkymät synkentävät tunnelmaa monella toimialalla

Huoltovarmuuden tila on edelleen vakaa. Heikkenevä taloussuhdanne aiheuttaa tällä hetkellä huolta monella alalla. Alkava flunssakausi lisää hengitystieinfektiopotilaiden määrää terveydenhuollossa.

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) tuottama huoltovarmuuden yleistilannekuva tarkastelee toimintaympäristön haasteita useista näkökulmista. Tilannekuvaraportti pitää sisällään yleiskuvan eri toimialojen toimintakyvystä ja niiden mahdollisista haasteista.

3. marraskuuta alkaen HVK siirtyy tuottamaan tilannekuvaa joka toinen viikko, ja seuraava tilannekuva ilmestyy 17.11.

Tilannekuvakatsauksesta julkaistaan lyhyt yhteenveto. Yksityiskohtaiset toimialatiedot ovat turvaluokiteltuja eivätkä näin ollen julkisia.

Tilannekuva 3.11.: Kansalaisten kokemus oman elämän turvallisuudesta heikentynyt

Huoltovarmuuden tilassa ei ole tapahtunut kuluneen viikon aikana merkittäviä muutoksia, eikä merkittävää infrastruktuuriin kohdistuvaa ilkivaltaa tai epäilyttävää toimintaa ole havaittu.

Huoltovarmuuskeskus nosti kaasun toimitusvarmuusasetuksen mukaista riskitasoa ennakkovaroitustasolta hälytystasolle 27.10.2023. Suomen kaasujärjestelmän tilanne on tällä hetkellä vakaa, ja kaasun saanti on turvattu Inkoon LNG-terminaalista.

Talouden heikkenevä suhdanne ja synkkenevä ennuste tulevasta näkyvät useilla aloilla.

Viime aikoina on uutisoitu Covid-19 potilaiden määrän kasvusta terveydenhuollossa ja myös muista hengitystieinfektioista. Hengitystieinfektioiden määrä on odotetusti talvikaudella suurempi.

Kansalaisten kokemus oman elämänsä turvallisuudesta on heikentynyt. Jopa 93 prosenttia suomalaisista kertoo olevansa huolissaan suunnasta, johon maailma on menossa.

Lue edellinen huoltovarmuuden yleistilannekuva (27.10.)