Julkaistu 15.05.2025

Logistiikka-ala ja Puolustusvoimat harjoittelivat yhdessä isäntämaatuen antamista

Huoltovarmuusorganisaation Logistiikkasektori, Polttonestepooli ja Puolustusvoimat ovat järjestäneet varautumisharjoituksen yhdessä kriittisten logistiikka-alan yritysten ja viranomaisten kanssa. Kaksipäiväinen KETJU25-varautumisharjoitus kokosi yhteen lähes sata osallistujaa 7.–8.5.2025.

Varautumisharjoituksen teemana oli isäntämaatuen (HNS, Host Nation Support) antaminen Suomeen saapuville liittolaisten joukoille. Isäntämaatuki mahdollistaa liittolaisen joukon maahantulon, Suomessa toimimisen ja maasta poistumisen. Kolmen erilaisen skenaarion harjoituksessa tunnistettiin logistiikkaketjun ja tukitoimintojen kehittämiskohteita tilanteessa, jossa suuri sotilaallinen joukko ja kalusto saapuu sekä toimii Suomessa.

”Harjoitusta suunniteltiin noin vuoden verran ja oli ilo seurata harjoituksen hyvää yhteishenkeä sekä osallistujien sitoutumista harjoitukseen. Harjoittelimme ensimmäistä kertaa yhdessä näin kattavalla kokoonpanolla. Harjoituksia on toteutettu aikaisemminkin, mutta pienemmässä mittakaavassa”, sanoo pääsihteeri Hannamari Andersin Huoltovarmuusorganisaation Logistiikkasektorista.

Isäntämaatuen järjestäminen edellyttää niin varautumista, ennakointia kuin tiivistä tiedonjakamista eri toimijoiden kesken. Lisäksi ison joukon vastaanottaminen ja ylläpitäminen vaatii aina muun muassa ruoka-, lääke- ja jätehuoltoa.

”Erittäin hyvässä yhteistyössä pääsimme tunnistamaan tärkeimmät kehittämiskohteet joukkojen ja materiaalin vastaanottoon liittyen. Isäntämaatuen onnistumisen kannalta on olennaista, että toimintaa valmistellaan yhdessä eri viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa. Tällä tavalla varmistamme eri hallintoalojen sitoutumisen isäntämaatuen antamiseen tarkoituksenmukaisella tavalla”, toteaa komentaja Jarkko Källi Puolustusvoimien pääesikunnan logistiikkaosastolta.

Varautumis- ja valmiusharjoitukset ovat normaalia huoltovarmuustoimintaa. Harjoituksissa testataan ja kehitetään yhteistyötä sekä yhteiskunnan valmiutta selviytyä poikkeustilanteissa. Logistiikkasektoriin kuuluvat Ilmakuljetus-, Maakuljetus-, Vesikuljetus- ja Satamapooli. Harjoitus on rahoitettu Huoltovarmuuskeskuksen Logistiikka 2030 -ohjelmasta.