Julkaistu 12.01.2024

Maailman talousfoorumi: HVK maailman edelläkävijöiden joukossa rakentamalla kriisinkestävää myymäläverkostoa

Huoltovarmuuskeskus (HVK) ja sen Toimintavarma myymäläverkosto -projekti (TOIMIVA) on nostettu maailmanlaajuisten kriisinkestävyyttä parantavien edelläkävijöiden joukkoon. World Economic Forum (WEF) eli Maailman talousfoorumi esittelee 12.1.2024 julkaistussa ”Building a Resilient Tomorrow: Concrete Actions for Global Leaders” -raportissaan eri puolilta maailmaa yhdeksän hanketta, joilla se katsoo olevan pitkäaikaisia ja merkittäviä vaikutuksia.

Toimintavarma myymäläverkosto on Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) ja päivittäistavarakauppojen yhteinen projekti. Sitä on pilottivaiheen jälkeen laajennettu koskemaan myös polttoainejakelua. Suunnittelussa on verkosto, johon kuuluu noin 300 myymälää kautta maan. Poikkeusaikana lähimpään toimivaan kauppaan ja tankkauspisteeseen olisi kaupungeissa matkaa korkeintaan 50 kilometriä ja maaseudulla 150 kilometriä. Projektia toteutetaan Alue2030-ohjelmassa.

Laajan ja pitkän sähkökatkoksen aikana verkostoon kuuluvien myymälöiden sähkönsaanti olisi turvattu varavoimakoneilla. Sähkönsaannin lisäksi on varmennettava maksu- ja tietoliikenneyhteydet, pohdittava keskusvarastojen/logistiikkakeskusten toimintavarmuutta entisestään sekä logistiikkaketjuja myymälöihin. Lisäksi on olennaista määrittää, miten varavoimakoneiden polttoaineen saatavuus on varmistettu.

WEF:n raportissa todetaan, että toimitusketjujen kestävä rakentaminen ei ole pikamatka, vaan ennemminkin maraton. TOIMIVA-projektin ansioiksi raportissa nostetaan mm. hyvin läpiviety pilottiprojekti yhteistyössä kolmen suurimman kauppaketjun kanssa sekä 95 prosenttia väestöstä kattavan häiriötilanteissakin toimivan päivittäistavarakauppaverkoston rakentaminen vuoteen 2029 mennessä.

Yksi tärkeä kriteeri arvioinnissa oli julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus (public-private), joka on suomalaisen huoltovarmuuden perusasetus.

”Yhteiskunnallinen varautuminen saavutetaan parhaiten laajalla yhteistyöllä ja läheisillä yksityisten ja julkisten toimijoiden suhteilla. Luottamus on tässä aivan keskeistä. Raportissa mukana oleminen on myös huomionosoitus suomalaiselle huoltovarmuusjärjestelmälle ja HVK:n kehitystyölle viime vuosien aikana”, toteaa HVK:n toimitusjohtaja Janne Känkänen raportissa.

Häiriöalttius lisääntynyt maailmassa

Raporttia varten WEF:n Resilienssityöryhmä (The Resilience Consortium) kävi läpi yli tuhat organisaatiota kautta maailman eri toimialoilta ja mukaan kutsuttiin sata organisaatiota. Raportin aihealueet jakautuvat kolmeen: Ilmasto, energia ja ruoka (Climate, energy and food), Toimitusketjut (Supply chain) sekä Organisaatiovalmius (Organizational readiness).

HVK:n ja päivittäistavarakauppojen TOIMIVA on kovassa ja laajoja väestöryhmiä koskettavassa seurassa toimitusketjujen resilienssin kehittämisen sarjassa. Toiset kaksi hanketta ovat UNICEFin työkalu julkisten hankintojen toimitusketjujen arvioimiseen ja kehittämiseen (Supply Chain Maturity Model) ja ghanalaisen Farmerline -yhtiön työkalu länsiafrikkalaisten pienviljelijöiden toiminnan kehittämiseen (Boosting smallholder suppliers’ resilience through data).

Maailman talousfoorumi toteaa, että kriisinkestävyydestä on tullut välttämättömyys maailmassa, jossa erilaisten häiriöiden määrä kasvaa koko ajan.

”Tämän päivän johtajat ovat yhä tietoisempia resilienssin kasvattamiseen tehtyjen investointien arvosta, ei vain selviytymisen, vaan myös menestymisen kannalta”, toteaa Maailman talousfoorumin johtaja Børge Brende raportin saatesanoissa.

Tutustu Maailman talousfoorumin raporttiin tästä linkistä