Julkaistu 21.05.2021

Vuosikatsaus 2020: Suomalainen huoltovarmuusmalli kestää haasteet

Koronapandemia on haastanut huoltovarmuuden monella tavalla ja kriisi on näkynyt vahvasti myös Huoltovarmuuskeskuksen työssä. Pandemian rinnalla HVK:ssa on pidetty myös normaalit pyörät pyörimässä. Vuosikatsauksessa asiantuntijat ja osastojen johtajat kertovat tehdystä työstä. Katsauksesta löytyvät myös talouden ja henkilöstön keskeiset luvut.

− Vuosi 2020 on ollut meille Huoltovarmuuskeskuksessa monella tavalla poikkeuksellinen. Tässä vuosikatsauksessa haluamme avata työtämme ja kuvata sen monimuotoisuutta. Keväällä 2021 uudistetun strategiamme mukaisesti lisäämme huoltovarmuustyön läpinäkyvyyttä ja pureudumme jatkossa syvemmälle toimintaamme, toteaa Janne Känkänen toimitusjohtajan katsauksessa.

Merkittäväksi tehtäväksi koronakriisissä koko Huoltovarmuusorganisaatiolle muodostui tilannekuvan kokoaminen ja ylläpitäminen niin kansallisista kuin kansainvälisistäkin lähteistä. Tämän työn ansiosta mm. toimitusketju alkutuotannosta elintarviketeollisuuteen sekä kauppaan ja jakeluun toimi hienosti yhteen ja kuluttajille on ollut tarjolla kaikkea sitä, mitä normaalistikin. Tästä kertoo Vuosikatsauksessa Perustuotanto-osaston johtaja Jaakko Pekki.

Kyberturvallisuus on akuutti asia ja etenkin terveydenhuollossa se on elintärkeää. Varautumispäällikkö Marja Marttinen kuvaa sairaanhoitopiirien kanssa tehdyn laajan terveydenhuoltoalan kyberturvallisuutta edistävän hankkeen tuloksia.

Samaan aikaan, kun yhteiskunnan ja elinkeinoelämän isot toimijat hakivat uutta otetta pandemiatodellisuuteen, myös kansalaiset havahtuivat miettimään omaa varautumistaan. Tilanne näkyi kansalaisille suunnatun tiedon kasvaneena tarpeena ja virtana 72 tuntia -sivustolle, kertoo valmiusasiamies Hanna Havumäki.

HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström toteaakin vuosikatsauksessa, että koronapandemia on nostanut huoltovarmuuden kaikkien tietoisuuteen. Fiksu huoltovarmuus tehdään yhdessä, siksi pyrimme jatkossa lisäämään ymmärrystä ja tietoisuutta huoltovarmuustoiminnasta.

Tutustu näihin ja muihin HVK:n viime vuoden kärkiteemoihin: Vuosikatsaus 2020.

Katso myös video, jossa kumppanimme kertovat yhteistyöstä pandemia-aikana.