Huoltovarmuuden historiaa
Historiakatsaus perustuu dosentti Ilkka Seppisen teokseen Ahdinkoajan varalle. Taloudellinen puolustusneuvosto ja puolustustaloudellinen suunnittelukunta huoltovarmuuden kehittäjänä 1929-1955-1995. Helsinki 1996.
Tiivistelmä historian käännekohdista
2000-luku
Toimintafilosofian voimakas murroskausi. Tavoitteita uudistetaan ja tarkistetaan vastaamaan yhteiskunnan taloudellisten ja tuotannollisten rakenteiden muutoksia sekä toisaalta uusia turvallisuustarpeita.
1990-luku
Huoltovarmuuskeskus perustetaan toimeenpanemaan, edistämään ja koordinoimaan keskitetysti tähän mennessä hajanaisesti hoidettuja varautumistoimia. Valmius- ja puolustustilalait tulevat voimaan korvaamaan vanhat ns. säännöstelyvaltuus- ja sotatilalait. Kansainvälistyminen ja kansainvälinen yhteistyö tulevat huoltovarmuuden uudeksi toimintatavaksi.
1980-luku
Huoltovarmuuden yleistavoitteet määritellään laajan selvitystyön jälkeen. Toimipaikkakohtaiselle valmiussuunnittelulle haetaan uutta tehoa pyytämällä kaikkia 1. tärkeysluokan yrityksiä nimeämään oma valmiuspäällikkö.
1970-luku
Energiakriisi herättää havaitsemaan kansainvälisten kriisien ja riippuvuuksien laajat vaikutukset. Perushuoltotasolle annetaan uusi määritelmä. Ministeriöiden valmiuspäällikköorganisaatio perustetaan.
1960-luku
Varautumisen lainsäädännöllinen pohja vakiintuu. Organisaatiota ja toimintalinjoja kehitetään.
1950-luku
Puolustustaloudellinen suunnittelukunta aloittaa toimintansa. Valtio käynnistää suunnitelmallisen teollistamisen osittain myös puolustustaloudellisista näkökohdista.
1946-1950
Sotakorvaustoimitukset kestävät pitkään, mutta luovat toimintaedellytyksiä ja markkinoita teollisuudelle.
1940-1945
Sota-aikana onnistutaan kuitenkin turvaamaan sekä puolustus- että siviilisektorin tarpeet. Taloudelämää ohjataan kaikenkattavasti ja säännöstely on laajaa.
1930-luku
Hyviä suunnitelmia laaditaan, mutta toimeenpano ja varautumistoimet kaatuvat poliittisiin erimielisyyksiin.
1920-luku
Taloudellista puolustusvalmiutta yritetään edistää usean komitean toiminnalla.
1910-luku
Ensimmäisen maailmansodan seurauksena syntynyt huoltokriisi herättää havaitsemaan taloudellisen varautumisen aiheellisuuden.