Sektori ja poolit

Elintarvikehuollon sektori koordinoi alan varautumista, jotta se on yhtenäinen koko elintarvikehuollon huoltoketjun kokonaisuus. Sektoriin kuuluvat alkutuotantopooli, elintarviketeollisuuspooli, kauppa- ja jakelupooli sekä KOVA-toimikunta (kotitalouksien omatoiminen varautuminen).

Alan sektori pyrkii

  • varautumaan kauppa- ja maatalouspoliittisen toimintaympäristön muutoksiin
  • huomioimaan ilmastonmuutoksen, väestökehityksen ja laajojen eläintautiepidemioiden uhat
  • varautumaan myös logististen järjestelmien ja sähköisen, digitalisoituvan infrastruktuurin haavoittuvuuksiin.

Alkutuotantopooli

Alkutuotantopooli varmistaa maatalouden tuotantoedellytysten jatkuvuuden kaikissa olosuhteissa. Toimintaan liittyvät valtionhallinnon varautuminen ja maa- ja metsätalousministeriön suunnitelmat, joilla tuetaan ja ohjataan maataloustuotantoa poikkeusoloissa.

Alkutuotantopooli

  • seuraa ja analysoi tekijöitä, jotka vaikuttavat maatalouden toimintaympäristöön Euroopan unionissa ja laajemmassa globaalisessa tarkastelussa
  • hyödyntää alan tutkimustoimintaa varautumisessa, varmentaa tilojen toimintaedellytyksiä erilaisissa panoshuollon ja tuotekeräilyn logistisissa häiriötilanteissa
  • kehittää tilojen omatoimista varautumista ja kouluttaa alkutuottajia varautumisessa, sekä teettää huoltovarmuutta edistäviä tutkimuksia
  • muodostaa alan huoltovarmuuden tilannekuvan
  • tekee esityksiä tarvittavista kehittämishankkeista.

Poolissa on edustajia tuottajajärjestöistä, maataloushallinnosta ja -kaupasta, maatalouteen liittyvästä teollisuudesta ja tutkimuksesta.

Sopijaosapuolina ovat Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry ja Huoltovarmuuskeskus. Poolin muodostavat sitä johtava poolitoimikunta, poolin toimisto ja alan yritykset.

Elintarviketeollisuuspooli

Elintarviketeollisuuspoolin painopisteenä on turvata alan keskeisten toimijoiden toiminta normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

Elintarviketeollisuuspooli

  • seuraa, suunnittelee ja valmistelee yhdessä elinkeinonharjoittajien kanssa alan huoltovarmuustoimenpiteitä
  • ylläpitää huoltovarmuuden kannalta kriittisten toimijoiden tietokantaa
  • ohjaa ja seuraa oman alansa yritysten varautumista
  • järjestää koulutus- ja harjoitustilaisuuksia
  • teettää huoltovarmuutta edistäviä tutkimuksia
  • muodostaa alan huoltovarmuuden tilannekuvan
  • tekee esityksiä tarvittavista kehityshankkeista.

Sopijapuolina ovat Elintarviketeollisuus ry, Suomen Pakkausyhdistys ja Huoltovarmuuskeskus. Poolin muodostavat sitä johtava poolitoimikunta, poolin toimisto ja alan yritykset.

Kauppa- ja jakelupooli

Elintarvikeketjun häiriöherkin alue on kauppa ja jakelu sekä ravintola- ja suurkeittiötoimijat (Food service).

Kauppa- ja jakelupooli

  • seuraa, suunnittelee ja valmistelee yhdessä yritysten kanssa alan huoltovarmuuden kehittämistä
  • ylläpitää huoltovarmuuden kannalta kriittisten toimijoiden tietokantaa
  • ohjaa ja seuraa oman alansa yritysten ja toimijoiden varautumista
  • järjestää koulutus- ja harjoitustilaisuuksia
  • teettää huoltovarmuutta edistäviä tutkimuksia
  • muodostaa alan huoltovarmuuden tilannekuvan
  • tekee esityksiä tarvittavista kehityshankkeista.

Sopijapuolina ovat Päivittäistavarakauppa ry ja Huoltovarmuuskeskus. Poolin muodostavat sitä johtava poolitoimikunta, poolin toimisto ja alan yritykset.

 

Footer is loading...